Diyetisyen ve Beslenme Uzmanı Yeşim Özdemir

Tek Başına Yaşayanlar İçin Yemek Önerileri

Ülkemizde kışlık sebzeler arasında yer alan brokoli, son yıllarda üretimi ve tüketimi hızla artan sebze türüdür. Dünyada tanınması 20.yüzyıla denk geliyor, İtalyalı göçmenlerin Amerika ya taşıdıkları bir sebze olarak biliniyor.

Eğitim, ekonomik özgürlük ve yaşam standartları yükseldiğinde kişilerin, hareketli ve kalabalık kentlerde, tek başına yaşamayı tercih ettiklerini gözlemliyoruz.

Giderek vazgeçilmez olan 1+1’lerde yaşam olarak tarif edilen ve büyük şehirlerde yaşayanların evleri ve iş yerleri arasına sıkıştırdıkları, zamanın çoğunu dışarıda geçirmeye odaklı hayat tarzını, gelin bir iki cümle ile özetleyelim; yaşam alanlarının az eşya ile minimal form ve renklerde, geniş koltuklar, kanepelerin ve rahatlığın ön planda tutulduğu, mutfağın açık şekilde salonun bir köşesinde yer aldığı pişirme, hazırlama, yıkama, saklama gibi fonksiyonların bir duvarla sınırlı olduğu, küvetli banyolar yerine duş ünitelerinin bulunduğu şehir merkezinde her türlü hizmetin sağlandığı çok katlı lüks binalardaki modern şehir tarzıdır.

Kişilerin özgürlük olarak isimlendirdiği tek başına olma tercihinin aslında bir tür yalnızlık mı olduğu tartışılıyor, biz bunların toplumsal, sosyolojik ve psikolojik boyutlarının dile getirilmesi konusunu işin uzmanlarına bırakıp, bu evlerde yalnız yenen, çoğunlukla dışarıdan getirtilen yemekler yerine, sofraların paylaşıldığı, renklendiği, sağlıklı ve evde pişirilen yemekler için çözüm önerilerine değinmek istiyoruz.

Yemek yerken yalnız olmamalısınız 

Yalnız yenen bir yemek için; kimsenin sizi rahatsız etmediği, gürültüsüz, sessiz, sakin, sadece yediğiniz yemeğin tadını aldığınız, keyfini çıkardığınız, istediğiniz sürede istediğiniz kadar yediğiniz, içtiğiniz en keyifli yemek tarzıdır, diyenleriniz olabilir. Gerçekten bir süre sonra bu durum bu bir iki kere ile sınırlı değilse pek çoklarına göre sıkıcı olabilir.

Yemek yemenin tümüyle keyfinden arınıp, sadece beslenme amacına yönelik bir eylem haline dönüşmemesi için; yemek yerken yalnız olmamalısınız, diyoruz. Yalnız yemek yerken yemek alışkanlıklarını değiştirme ihtimaliniz yükselir, hele işin kolayına kaçan bir yatkınlığınız varsa bir süre sonra yemekleriniz atıştırmaya dönüşebilir. Özellikle yalnız yaşıyorsanız, bu durum süreklilik gösteriyorsa, bir süre sonra sorunlar başlayabilir ve siz kendinizi tamamıyla sağlıksız bir beslenmenin eşiğinde bulabilirsiniz.

Yemek yaparsınız da masa kurmak zor gelir mesela, hemen bir elde çatal diğer elde ekmek, yemeği yaptığınız ocağın başında, sıcağı sıcağına kısacık süre içinde yer, ne kadar yediğinizi anlamazsınız.

Tek Başınıza Olsanız Bile Kendinize Bir Konuk Muamelesi Yaparak Özenli Bir Sofra Kurmalısınız. Arada Sırada Yemeğe Arkadaşlarınızı Ağırlayın.

Tek başınıza olduğunuzda yemeğe odaklanır süratle yemeğinizi bitirme telaşında olursunuz. En kötüsü ise yemeğinizi TV veya dizüstü bilgisayarı karşısında yemenizdir. Bilgisayar karşısında, sosyal medyada kendinizi kaybetmişken ya da maillerinizi kontrol ederken yemek yerseniz, en kötü işi yapmış olur ne yediğinizi hatta doyduğunuzu bile fark etmeyebilirsiniz. Ayaküstü bir şeyler yemekte çok sağlıksızdır, bir parkın bankında oturarak bile yemekten daha fazla keyif alabilirsiniz. Yemekte size eşlik eden olduğunda arada sohbet koyulaştığından yemek yerken aralar verir yemek süresini uzatmanız ve doyduğunuzu hissetmeniz mümkün olur. Üstelik daha az yer bir yemeği de bir tatlıyı da paylaşabilirsiniz.

Evde yemek yapma işini gözünüzde büyütmeyin

Bahanelerinizi tahmin edebiliyoruz, pişirilmesi yemesinden uzun süren bir yemek hazırlamaktan tutun da yemek tariflerinin iki ila dört kişi için hazırlamak üzerine ölçülendirilmesine kadar çok çeşitli olabilir.

Yalnız yaşayanlar bir süre sonra ne yapıyorlar; akşam yemeklerini sürekli dışarıda yemeye başlıyor veya dışarıya çıkmak zor geldiğinde eve sipariş veriyorlar.

Alış veriş yaparken sorun yaşıyorlar, genellikle düzenli alış veriş yapmıyorlar ya da ne kadar malzemeye ihtiyaçları olduğunu kestiremiyorlar, çoğunlukla buzdolaplarında aldıkları şeyler çöpe atılıyor.

Yalnız yaşayanlar nasıl alış veriş yapmalılar

Alışveriş için vaktiniz olmadığı bahanesinin arkasına sığınmayın. Teknolojinin, internetten alışveriş yapmanın nimetlerinden faydalanın, eve süpermarketten haftalık düzenli sipariş vermeye başlayın.

Süt, yoğurt, ayran, peynir gibi besinleri düzenli satın alın.

Evde bulgur ve yeşil mercimek bulundurun. Önceden haşladığınız baklagilleri buzluğunuzda saklayabilirsiniz. Hiçbir şey yapamadığınızda onları haşlayıp salataya ilave edebilirsiniz.

Atıştırmalık olarak fındık, badem, ceviz gibi sağlıklı kuruyemişleri, kuru kayısı ve kuru incir gibi kuru meyveleri,  kepekli grisini veya bisküvileri tercih edebilirsiniz.

Muz, elma gibi kolay taşınabilir meyveler satın alın, salatalık ve havuçları soyup çubuklar halinde doğrayabilirsiniz en sağlıklı atıştırmalık olarak elinizin altında olurlar,

Eve pratik pişirebileceğiniz besinler satın almayı unutmayın. Elinizin altında Yumurta, tavuk, balık, kırmızı et,  makarna, gibi kolay pişebilecek besinler bulundurun.

Evde tam tahıllı ekmeğe yağsız peynirli tost veya sandviç yapabilirsiniz. Bir dilim kepekli ekmek, peynir, biraz yeşillik, iki ceviz ve bir küçük kutu sütle kahvaltınızı dörtdörtlük olur. Kutu sütler, kutu yoğurtlar, kahvaltılık gevrekler, müsliler, pratik kahvaltı seçenekleridir. Haşladığınız yumurtaları buzdolabınızda saklayabilir, hızlı bir kahvaltı için kullanabilirsiniz.

Son yıllarda bilinçli ve sağlıklı beslenme üzerine giderek artan bir ilgiden söz edebiliriz. Artık herkes sağlıklı yaşamak, fit görünmenin yanında daha az sağlık sorunu ile uğraşmak istiyor. Sağlıklarına dikkat etmek isteyenler, bütün gününü kapalı ortamlarda pek hareket imkânı olmadan geçirenler, üstüne yaşadıkları yoğun iş stresinin kiloya neden olabileceği endişesi ile trafikte geçirdikleri zamanda dâhil olmak üzere günün yarısında ev dışında olanlar, bu soruna çözüm arıyorlar. Tek başlarına yaşayanlar sanılanın aksine fast food türü hizmet veren zincirleri çok tercih etmiyorlar, ara sıra burada yemek yediklerini aslında çok sağlıklı bulmadıklarını hiçte ekonomik olmadıkları görüşünde birleşiyorlar. Dışarıda yemek getirtenlerin ortak şikâyet ise yemeklerin çok yağlı yapıldığı oluyor.

Son Dönemin Trend’i Yemek Yapmak

İşi işte bırakın ve sosyalliğe soyunun, O halde yemeği yalnız yemiyoruz ve yemeğe misafir davet ediyoruz. Ana kuralımız az malzeme ile kısa zamanda yemeği hazırlamak olmalı, hadi kolları sıvayın mutfağa giriyoruz.

Sofranızı Ne Kadar Özenli Hazırlarsınız, Yediğiniz Yemekten Bir O Kadar Keyif Alırsınız

Gözünüzde bu olayı büyütmeyin, tek çeşitle de mükemmel sofralar kurabilirsiniz. Geleneklerimizde vardır, yemeğe misafir ağırlamak istediğimizde masanın enikonu dolu olmasını isteriz. Masanızı illaki içi yemeklerle dolu tabaklarla donatmanız gerekmiyor. Bunu mumlar, çiçekler ve şık masa aksesuarları ile de yapabilirsiniz. Özenle seçilmiş masa örtüleri, Amerikan servisler, runnerlarla işe başlayın. Porselen tabaklar, kristal bardaklar, gümüş objeler seçebilir ya da tercihinizi ahşap, seramik, etnik, otantik öğelerden yana koyabilirsiniz.

Seçeneklerimiz Neler Olmalı?

En yakındaki kasaptan antrikot, balıkçınızdan somon, marketten hindi, hangisini seçerseniz işte ana yemeğiniz hazır. Salata seçeneğiniz ise çok fazla, marketlerde bulunan hazır yıkanmış, ayıklanmış olan salata ve sebzeler, paketlenmiş olarak sizleri bekliyor! Salatalar ile sağlıklı, doyurucu, besleyici, hafif, lezzetli ve düşük kalorili öğünler hazırlayabilirsiniz. Hafta sonu her türlü yeşilliği ayıklayıp, yıkayıp, kurutup saklayabilirsiniz. Sonrasında salatalara ilave edeceğiniz kinoa, esmer pirinç, karabuğday, bulgur, fasulye, mercimek, nohut gibi tahıl ve kuru baklagilleri hazırlayıp buzluğunuzda karton bardaklarda saklayabilirsiniz. Paketli peynirler, poşette ton balığı, hindi, somon füme salatalarınızı zenginleştirebilirsiniz. Sos için önereceğim malzemeler; sirke, limon suyu, zeytinyağı ve yoğurttur. Akdeniz mutfağı esintilerine özgü ayrılmaz ikili ise, zeytinyağı ve sarımsaktır. Salatalarınızda sos olarak limon, sirke, tuz, çeşitli baharatlar, nar ekşisi rahatlıkla kullanabilirsiniz.

Çorba, salata ve yoğurt; bunlar oldukça sofradan aç kalkmazsınız! Son dönemlerde sağlıklı ve alternatif beslenme şekillerinde trend; Çorbalar

Dumanı tüten sıcak bir çorba, özellikle de kış aylarında akşam yemeklerinde sizi ısıtan, hazmı kolay, iştahınızı kontrol altına almanızı daha az yemenizi ve daha çabuk doymanızı sağlayan lezzetli bir seçenektir. Çorbaya yumurta, küçük köfte, tavuk gibi proteinler, bulgur gibi tahıllar, sebzeler, yoğurt veya süt ekleyerek doyurucu bir yemek elde edebilirsiniz. Özellikle de sebze çorbaları, lif, vitamin ve mineraller bakımından oldukça zengin; yağ ve içerdikleri kalori miktarı da oldukça düşüktür. Buzdolabının buzluğunda, küçük plastik bardaklar içinde sebze ile yaptığınız çorbalarınızı saklayabilirsiniz.

Çorba yapmak için pratik bir yöntem; Marketten aldığınız tavuk bagetlerin derilerini çıkartıp, donmuş olarak satılan mevsim sebzeleri ile birlikte pişirip, baharatlar, biberler ve taze otlarla lezzetlendirin. Çorbanın yanında ekmek tüketmek istemezseniz, içine bir avuç makarna ilave edebilirsiniz. Sonra tavuk bagetleri içinden çıkarın, çorbayı soğuttuktan sonra plastik bardaklar içinde buzluğa yerleştirin, isterseniz tavuk etlerini didikleyebilirsiniz.

Bir başka tarif; bir kutu domates püresini bir bardak süt ilave edip pişirin, normal yağlı kutu süt kullanırsanız içine sonra yağ koymanız gerekmez, tuz ilave etmeseniz de oluyor, domates püresinin içinde tuz var. Bir, iki taşım kaynattıktan sonra karabiber serpin. Ocaktan aldıktan sonra, roka veya taze fesleğenleri üstüne kıyarak süsleyebilirsiniz. Fırının ızgarasında, bir dilim çavdar ekmeğini kızarana ve üstüne koyduğunuz çedar peyniri eriyene kadar tutun, bir bıçak yardımı ile küçük küplere böldükten sonra çorbanın üstüne koyup servis yapabilirsiniz.

Buharda Haşlanmış Sebzeler

Dondurulmuş sebzeleri derin dondurucunuzda bulundurmalısınız, korkmayın doğal halde korunduklarından katkı maddesi içermezler. Daima elinizin altında olmaları, yıkama ve ayıklama için vakit harcamadan, çözdürmeyi beklemeden kullanma imkânı sunmaları ve kısa sürede pişmeleri ile tercih edebilirsiniz.

Makarna Doyurucu Bir Ana Öğün Seçeneğidir

Fesleğen soslu makarna ve yanında roka salatası. Hadi biraz sofistike olsun, deniz mahsullü bir makarnaya ne dersiniz?

Önerim; bol bol domates, çok az zeytinyağı, bir diş sarımsak ve fesleğenle yapacağınız daha az kalorili soslarla birlikte makarnanızı yemenizdir. Farklı çeşitler denemek isterseniz sebzeleri kullanabilirsiniz.

Bugün Yemekte Omlet Var

Önce manava uğrayın ve tüm gözünüze kestirdiğiniz yeşillikleri alın, otlu nefis bir omlet ve yanında Meksika fasulyeli bir salata, bakır bir maşrapada salatalık ve naneli ayran hazırlayabilirsiniz.